Kuinka valita sopiva julkaisujärjestelmä?
Tänä päivänä useimmat verkkosivustot toteutetaan julkaisujärjestelmän avulla. Julkaisujärjestelmä (CMS) on visuaalinen työkalu – eräänlainen hallintapaneeli, jonka avulla sivuston sisällön hallinta on helppoa. Erilaisia julkaisujärjestelmiä on kuitenkin useita, joten omille kotisivuille sopivan julkaisujärjestelmän valitseminen voi tuottaa päänvaivaa.
Julkaisujärjestelmällä vai ilman?
Mikäli kotisivusi ovat hyvin yksinkertaiset (esimerkiksi 3-5 sivua), ja niitä tarvitsee päivittää vain harvoin, jos koskaan, niin et välttämättä tarvitse julkaisujärjestelmää ollenkaan. Tällöin sivuston muutokset tehdään suoraan koodiin.
Mikäli sivusto on vähänkään monimutkaisempi ja sen sisältöä päivitetään tai muutetaan säännöllisesti, on yleensä suositeltavaa käyttää julkaisujärjestelmää, sillä se tekee sivuston päivittämisestä helppoa ja nopeaa.
On syytä kuitenkin muistaa, että sivuston toimivuuden ja tietoturvan vuoksi julkaisujärjestelmä ja sen lisäosat tulee säännöllisesti päivittää tuoreimpaan versioon. Useimmissa julkaisujärjestelmissä tämä on kuitenkin onneksi tehty helpoksi.
WordPress
WordPress on ylivoimaisesti maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Arvioiden mukaan jopa 75 miljoonaa verkkosivustoa toimii WordPressin avulla. WordPressin vahvuuksiin kuuluu sen helppokäyttöisyys, sekä lähes rajaton määrä erilaisia lisäosia, joilla sivustoa voi kustomoida ja lisätä monenlaisia ominaisuuksia. Yksi suosittu esimerkki on WooCommerce, joka tekee kotisivuista helposti hallittavan verkkokaupan käden käänteessä.
WordPressin etuna on myös se, että useimmat web-suunnittelijat ovat erikoistuneet nimenomaan tähän julkaisujärjestelmään. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli sinun tarvitsee joskus vaihtaa kotisivujesi ylläpitäjää, niin osaavia tekijöitä riittää enemmän kuin tarpeeksi.
Joomla
Joomla lienee toiseksi suosituin julkaisujärjestelmä. Se on hieman monimutkaisempi kuin WordPress, ja sen käytön opettelu voi tuntua alussa hankalammalta. Tästä syystä se sopii paremmin ammattimaisempaan web-suunnitteluun. Joomlan etuja ovat edistynyt käyttäjähallinta, eli se sopii hyvin laajempiin projekteihin, joissa on useampi kehittäjä mukana. Lisäksi Joomla tekee sivuston eri kieliversioiden hallinnan helpoksi, eli jos kotisivuillasi on sisältöä usealla eri kielellä, voi Joomla olla hyvä vaihtoehto.
Drupal
Kolmas suosittu julkaisujärjestelmä on Drupal, joka vaatii käyttäjältään jo huomattavasti enemmän osaamista. Sen vahva räätälöitävyys mahdollistaa kuitenkin hyvin laajojen ja monimutkaisten sivustojen kehittämisen, joissa voi olla monenlaista eri tyyppistä sisältöä, sekä sovellusintegraatioita (esimerkiksi CRM-järjestelmät). Joomlan tapaan Drupalissa on joustava käyttäjähallinta, sekä sisäänrakennettu kieliversioiden hallinta.
Kotisivukoneet
Webhotelliin asennettavien julkaisujärjestelmien lisäksi tarjolla on myös erilaisia kotisivukoneita, kuten Wix, joilla sivuston suunnittelusta ja julkaisusta on tehty mahdollisimman yksinkertaista. Tällaisten kotisivujen räätälöinti omiin tarpeisiin on kuitenkin hyvin rajoitettua. Nämä sivustot eivät tyypillisesti myöskään toimi muilla, kuin palveluntarjoajan omilla alustoilla, joten sivuston siirtäminen toisen palveluntarjoajan webhotelliin ei yleensä onnistu.
Joustavuuden ja räätälöitävyyden vuoksi suosittelemmekin kotisivujen toteuttamista käyttäen perinteistä julkaisujärjestelmää.